Noc vědců si užijete všemi smysly už tento pátek

26. 9. 2022

Koncem tohoto týdne budou mít laboratoře, přednáškové sály a další prostory spojené s vědeckým bádáním v Olomouci otevřeno dlouho do tmy, v pátek 30. září se totiž koná oblíbená popularizační akce Noc vědců. Na Univerzitě Palackého v Olomouci (UP) a ve Fakultní nemocnici Olomouc (FNOl) na dětské i dospělé návštěvníky mezi 16. hodinou a půlnocí čeká přes 120 bodů programu – komentované prohlídky, přednášky, pokusy, také ochutnávky i fire show.

Téma letošní Noci vědců Všemi smysly uchopily po svém všechny fakulty i další pracoviště Univerzity Palackého, včetně vědeckých center v Holici nebo Knihovny UP, a také některé součásti Fakultní nemocnice Olomouc (více o programu zde) a připravily na večer a noc pestrou paletu populárně-vědeckých aktivit a zážitků.

Včelí (ne)smysly nebo modul z EXPO v Dubaji

Tradičně bohatý program připravila Přírodovědecká fakulta UP, na níž malí i velcí zájemci „přičichnou“ k chemii, matematice či botanice, také si vyzkoušejí některé z dovedností včel či aromatický kvíz nebo se dozvědí zajímavosti týkající se sóji. Výlet do minulosti slibují geologové a připraveno je i astronomické pozorování z terasy fakultní budovy.

Aula fakulty se promění v AFOkino, které představí to nejlepší ze soutěžních snímků letošního ročníku festivalu Academia Film Olomouc (AFO). „Divácký hit Sedavci se hravým přístupem zaobírá hmatem, konkrétně naším životem vsedě. Debut režisérky E. J. Rosen měl na AFO světovou premiéru a návštěvníci Noci vědců tak budou mít znovu příležitost snímek vidět,“ pozval na jednu ze čtyř projekcí programový vedoucí AFO Ondřej Kazík.

Návštěvníky láká i Pevnost poznání, a sice nejen na oblíbené chemické pokusy a tvůrčí dílny, ale také na zrekonstruované planetárium a EXPO modul, upravený exponát ze světové výstavy EXPO v Dubaji, v němž je mikrosvět a zároveň i vesmír nadosah. „Milovníci nočních tvorů si jistě nenechají ujít krátkou vycházku za netopýry se zoologem Evženem Tošenovským. A připojí se k nám i Novorozenecké oddělení FNOl, u jehož stanoviště si lidé na modelech panenek vyzkoušejí nácvik resuscitace novorozenců a kojenců. Novinkou bude také zprostředkování zážitků při pobytu na jednotce intenzivní a resuscitační péče,“ uvedla Martina Vysloužilová z Pevnosti poznání.

Sousedské vztahy i netradiční sporty

K Noci vědců se připojí také Pedagogická fakulta UP, kde se bude tvořit ze dřeva i včelího vosku a dojde i na programování robotů, nebo Cyrilometodějská teologická fakulta UP, kde si zájemci vyzkoušejí běžné činnosti poslepu nebo se začtou do Bible pod vodou. Staré tisky ze svého fondu představí Knihovna UP na Zbrojnici a Právnická fakulta UP nabídne dvě přednášky. V první z nich se Halina Šimková bude od 18 hodin zabývat smyslem pro pravděpodobnost a spravedlnost, o hodinu později Petr Tégl pohovoří o sousedských vztazích.

Pestrý program na zájemce čeká i na Filozofické fakultě UP. V budově v Křížkovského ulici zjistí, co je to Garciův efekt či fenomén koktejlové party, a také třeba jak spolu souvisí čich a paměť. Za chutěmi Asie nebo namibijskou hudbou lze vyrazit do fakultní budovy na třídě Svobody. Fakulta tělesné kultury UP v Neředíně zase láká na netradiční sporty nebo pexeso pro nevidomé, před fakultou zaujme velký nafukovací model Země.

Do světa medicíny

Otevřeno dlouho do noci budou mít i pracoviště v Holici. V Českém institutu výzkumu a pokročilých technologií – CATRIN UP příchozí například pocítí chlad i žár tekutého dusíku nebo zjistí, jak štěká vodík, a vyrobí si vlastní vonnou esenci. Vědeckotechnický park UP vysvětlí základy 3D tisku a v Ústavu experimentální botaniky Akademie věd ČR si nejen dětští zájemci vyzkoušejí práci s mikroskopem nebo pokus na motivy pohádky Hrnečku, vař.

Do anatomického muzea i do světa bakterií v lidském těle návštěvníci nahlédnou na Lékařské fakultě UP, na Fakultě zdravotnických věd UP si zase mohou otestovat akceschopnost svých smyslů anebo vyslechnout přednášku o vývoji nemocí v čase. Další vhled do zdravotnictví nabídnou pracoviště Fakultní nemocnice Olomouc. Vůbec poprvé se letos během Noci vědců představí Oční klinika, kapacita jejích komentovaných prohlídek je již ale naplněna. Stále je ovšem možné se přihlásit na prohlídky Oddělení rehabilitace, Transfuzního oddělení nebo Centra asistované reprodukce.

Kompletní program olomoucké Noci vědců a další informace jsou k dispozici na nocvedcu.cz/mesto/olomouc. Na webu lze stáhnout i mobilní aplikaci pro Android a iOS.

Ohňová show pro potěchu nejen oka

Na všech stanovištích příchozí najdou kromě poznání a zábavy i drobné dárky ve vizuálu letošního ročníku noci. Chystány jsou i doprovodné akce, jejichž příprava je také tak trochu věda a které prověří či potěší smysly. „Před Pevností poznání se návštěvníci mohou vedle workshopu s Chaos company těšit i na fire show v podání umělecké skupiny Plameňáci. Její dvacetiminutové bloky začnou ve 20 a 21 hodin. Noc vědců zkrátka něco nabídne úplně pro každého,“ dodal koordinátor akce Ondřej Martínek z oddělení komunikace UP.

Jednotlivá stanoviště se budou zájemcům zpřístupňovat už od 16 hodin, kdy začínají první prohlídky ve Fakultní nemocnici Olomouc, a poslední otevřené prostory zhasnou s půlnocí. K odlehlejším pracovištím v Holici a Neředíně a k nemocničnímu areálu se zájemci mohou zdarma svézt speciální autobusovou linkou, která vyjede v 17 hodin ze třídy 17. listopadu a bude křižovat město až do půl jedenácté. V autobuse budou k dispozici pořadatelé, kteří pomohou s případnými dotazy k programu a jeho rozmístění.

Noc vědců chce ukázat, že věda není nudná, ale naopak je studnicí zajímavostí a fascinujících úkazů a že vědci jsou obyčejní lidé, kteří dělají práci přínosnou pro každého z nás. Jen v České republice se do této evropské popularizační akce zapojují dvě desítky univerzit a více než čtyřicet vědeckých institucí, science center, hvězdáren a dalších organizací po celé zemi. Olomoucká Noc vědců pravidelně zaujme až 6 000 návštěvníků.