Transfuzní oddělení FN Olomouc odběry nezastavilo! Krev je stále potřeba

7. 4. 2020

Krvácející, zranění, chudokrevní – to je jen část pacientů Fakultní nemocnice Olomouc, kteří potřebují krev i v době koronavirové pandemie, kdy je omezená nemocniční péče. Transfuzní oddělení největšího zdravotnického zařízení na střední Moravě proto v odběrech pokračuje!

Dárcům krve jsou na Transfuzním oddělení k dispozici každý pracovní den od 6.30 do 13 hodin. Dočasně je zrušen jen čtvrteční odpolední odběr. Objednat se lze v evidenci dárců krve na telefonním čísle 800 888 529. Odběry plazmy jsou možné po objednání prostřednictvím elektronického portálu nebo v evidenci dárců krve. Časy a počty odběrů jsou přitom uzpůsobeny tak, aby nedocházelo ke kumulaci dárců na oddělení a provoz oddělení byl plynulý.

Přísná hygienická a režimová opatření, která chrání dárce i personál, jsou pro Transfuzní oddělení samozřejmostí. Před vstupem zdravotníci provádějí kontrolu tělesné teploty a dárce vyplní krátký dotazník, který se týká rizika nákazy koronavirem. V souvislosti se striktními pravidly prosí Transfuzní oddělení dárce o dodržení objednaných časů.

Změna se přechodně dotkla občerstvení – místo párků dárci dostávají bagetu. Doufáme ale, že vás tato drobnost od návštěvy neodradí.

Omlouváme se za komplikace, děkujeme za pochopení a za Vaši ochotu darovat krev i v těchto obtížných podmínkách.

Těšíme se na shledání.

Podrobné informace o Transfuzním oddělení najdete na transfuzka.fnol.cz.